כירורגיה היא ענף מורכב להפליא בתחום הרפואה, הדורש גם דיוק טכני וגם תשומת לב חריפה לפרטים. למרבה הצער, גם עם ההכשרה הקפדנית שעוברים המנתחים, עלולות להתרחש טעויות, שלעיתים גורמות לפגיעה בחולים.
לא כל טעות נובעת מרשלנות, אך בהחלט יש מקרים של רשלנות רפואית בניתוח שכדאי להכיר. במאמר זה נזכיר כמה מהנפוצים ביותר, בחלוקה לשלבי השונים של ההליך הכירורגי.
תכנון קדם ניתוחי לא הולם
לפני כל הליך חודרני, חשוב להתכונן היטב. תכנון טרום-ניתוחי כולל סקירת ההיסטוריה הרפואית של המטופל/ת, עריכת בדיקות נחוצות, הערכת סיכונים פוטנציאליים ודיון בהם עם המטופל. כאשר אנשי מקצוע בתחום הבריאות מזניחים את הצעד הזה, עלולים להיווצר סיבוכים במהלך הניתוח שניתן היה לצפות ולהימנע מהם.
לדוגמה, אם למטופל יש היסטוריה של דימום מוגזם וזה לא נלקח בחשבון לפני ניתוח גדול, הוא עלול לסבול מאיבוד דם חמור במהלך הניתוח. במקרים כאלה, אי ביצוע תכנון הולם לפני הניתוח עלול להוות רשלנות רפואית.
שגיאות במהלך ההליך הכירורגי
באופן לא מפתיע, מרבית מקרי הרשלנות מגיעים בשלב זה, של הניתוח עצמו. שגיאות כירורגיות יכולות לנוע מבעיות קלות שנפתרות במהירות ועד לטעויות גדולות, שעלולות לגרום לנזק משמעותי או אפילו למוות. דוגמאות נפוצות כוללות ניתוח באיבר שגוי (בחלק הלא נכון של הגוף), ביצוע הליך באדם הלא נכון, והשארת מכשירי ניתוח בתוך מנותח/ת.
כמו כן, נזק לעצבים או לאיברים עלול להתרחש במהלך ההליך עקב תנועה לא יציבה של היד, שיקול דעת מוטעה או אפילו טכניקה כירורגית לקויה. מקרים אלו עלולים להזיק מאוד לבריאותם ולרווחתם של המטופלים.
שגיאות הרדמה
לרופאים מרדימים יש תפקיד מכריע בתהליך הניתוח, וטעויות במתן ההרדמה עלולות להוביל לתוצאות קשות. שגיאות עשויות לכלול מתן יותר מדי או מעט מדי חומר הרדמה למטופל/ת, אי מעקב אחר הסימנים החיוניים של החולה ביעילות, או אי זיהוי סיבוכים פוטנציאליים.
מינון שגוי עלול לגרום למטופל להתעורר במהלך הניתוח או לסבול ממנת יתר. במקרים קיצוניים, טעויות הרדמה עלולות להוביל לנזק מוחי או למוות.
רשלנות לאחר ניתוח
הטיפול שמקבלים המטופלים לאחר הניתוח חשוב לא פחות מההליך עצמו. הטיפול לאחר הניתוח כולל מעקב אחר המטופל/ת לסימני זיהום, ניהול כאב, מתן טיפול המשך הכרחי והדרכה נכונה של המטופל/ת לטיפול בבית. אם ספק שירותי בריאות נכשל בכל אחד מהתחומים הללו, עלולים להיווצר סיבוכים.
לדוגמה, אם מתעלמים מהסימנים של זיהום או לא שמים לב אליהם כלל, מטופלים עלולים לפתח אלח דם – מצב שעלול לסכן חיים. באופן דומה, ניהול כאב לקוי יכול להוביל לכאב כרוני או לבעיות בריאות נוספות.
אי השגת הסכמה מדעת
הסכמה מדעת היא היבט בסיסי בפרקטיקה רפואית אתית. המשמעות היא שלפני ביצוע כל פרוצדורה, על איש המקצוע הרפואי להסביר את התהליך, הסיכונים הנלווים, החלופות ולקבל את הסכמת המטופל/ת להמשיך.
אם רופא אינו חושף באופן מלא את הסיכונים או החלופות הקשורות בהליך כירורגי, הוא עלול להיות אחראי לרשלנות רפואית. על המטופלים להיות מסוגלים לקבל החלטה מושכלת לגבי הטיפול בהם, וכל אי הקפדה על כך יכולה להיחשב כהפרת חובת הזהירות של הרופא.
סיכום
בעולם אידיאלי, רשלנות רפואית לא הייתה קיימת, וכל הניתוחים היו מתנהלים ללא סיבוכים. עם זאת, מתרחשות שגיאות אנוש, כשלים במערכת והפרעות בשיפוט ובשיקול הדעת. חשוב שהמטופלים יהיו מודעים לצורות הנפוצות הללו של רשלנות רפואית בניתוח, הן כדי להבין את הסיכונים הכרוכים בהליכים כירורגיים והן כדי לזהות אם הם היו קורבן לרשלנות בדיעבד.